Kompetensförsörjning

Vi arrangerar utbildningar och genomför validering för kvalitetssäkra anläggningar, stärka våra medlemmars kunderbjudande och rekrytera personal till hela branschen.

Aktuella projekt

Nu investerar vi stort i badbranschens kompetensförsörjning. Just nu jobbar vi fokuserat med insatser för publika anläggningar. Genom en unik modell för lärande och validering för att ge möjlighet att säkerställa och erkänna kompetensen hos all personal och samt introducera fler till yrket.

Projektet är ett samarbete mellan Svenska Badbranschen, Svenska Badmästareförbundet, Svenska Simförbundet, Svenska Livräddningssällskapet, Sobona och Kommunal.

Kompetensstandarder för yrkesprofiler

En kompetensstandard tas fram för att säkerställa relevanta kunskaper och färdigheter inom ett visst yrkesområde. Utifrån dessa utvecklas ett program som innehåller en läroplan och bedömningskriterier som ska uppfyllas för att få ett yrkesbevis eller kompetensintyg. Ett effektivt sätt att höja kvaliteten och öka attraktiviteten på din badanläggning!

  • Säkerställer kunskaper vid rekrytering, introduktion, kompetensutveckling och för att uppfylla kvalitetskrav ställda i bland annat upphandlingar.

    Läs mer om Badvärd

  • Bidrar till att attrahera nya målgrupper och säkerställa kompetens för arbete inom badbranschen, men också för att visa vilka karriärmöjligheter som finns inom branschen.

    Läs mer om Grundläggande arbete inom bad

Introduktionsvideo

Titta på vår introduktionsvideo för att lära dig mer om projektet

Webbinar Kompetensförsörjning BAD

Det är många som är nyfikna på Svenska Badbranschens arbetet med att utveckla och stärka både rekryteringsvägarna och kompetensförsörjningen inom Svenska Badbranschen. Nästa webbinar 28/9 och 24/10. Du anmäler dig via länken.

• Vad innebär Svenska Badbranschens kompetensförsörjningsprojekt?
• Hur fungerar Lärande och validering med OCN-metoden

Anmäl dig här

Bristen på simlärare - inslag på SVT

Brist på simlärare – 140 simskoleplatser kan gå förlorade i Falkenberg

SVT visar i ett inslag att det råder akut brist på badhuspersonal. Kari Tryde från Svenska Badbranschen och vår medlem Veronika Wintvik från Klitterbadet i Falkenbergs kommun intervjuades i SVT om den rådande krisen.

Du kan se hela klippet genom att klicka på länken.

Läs hela artikeln på SVTs hemsida

Informationsträff - Kompetensförsörjning

I slutet av augusti organiserade Svenska Badbranschen en digital informationsträff om projektet.

Du ser hela informationsträffen genom att klicka på bilden til höger

Yrkesbedömarutbildning

Behovet av kompetensförsörjning är stort inom svenska bad- och idrottsanläggningar. Samtidigt står många personer helt utanför arbetsmarknaden. En yrkesbedömare stödjer lärande och validering av personers kunskaper och färdigheter på arbetsplatsen.

Med start 26 september 2023 kommer Svenska Badbranschen i samarbete med Nordiskt Valideringsforum att erbjuda och genomföra utbildning för nya yrkesbedömare som vill bidra till branschens kompetensförsörjning. Läs mer och anmäl dig.

Läs mer och anmäl dig

Färdigutbildade Yrkesbedömare

Här ser du vilka som nu är godkända yrkesbedömare! Bra jobbat allihopa!

Yrkesbedömare

Vill du veta mer

Kontakta Kari Tryde, kompetensansvarig på Svenska Badbranschen